Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie KIEŁBASY BIAŁEJ PARZONEJ WIELKOPOLSKIEJ na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów.
„Dlaczego jest powodem do dumy?”- mogą zapytać ci, którzy jeszcze jej nie skosztowali.
Odpowiadamy.
– Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska ma niepowtarzalny delikatny smak, który zawdzięcza tradycyjnym polskim przyprawom. Używamy tylko sól, pieprz, czosnek i majeranek
–> Niby składniki znane, ale tylko Wielkopolanie potrafili połączyć je tak wyjątkowo <–
– Jej recepturę oparliśmy na przekazie najpierw słownym, później pisemnym, dziadów i pradziadów. Dzięki temu mamy okazję do poznania tradycyjnych wielkopolskich smaków.
– Kiełbasy nie wędzimy, nie peklujemy. Tylko ją solimy.
To bardzo dobra informacja dla tych, który mają szczególnie wymagający przewód pokarmowy lub problemy zdrowotne
– wyrób jest parzony, co ma wpływ na jego walory smakowe. Dzięki temu jest również lżej strawny
Mamy nadzieję, że tych, którzy nie próbowali przekonaliśmy.
Natomiast ci, którzy skosztowali zapewne odpowiedzi na pytanie „dlaczego” nie potrzebowali. 🙂